Salsa verde – in het Nederlands ‘groene saus’ is zo’n typische saus die in elk land voorkomt. En elk land heeft ook zijn eigen versie. In Argentinië is het de chimichurri saus, in Italië eten ze gremolata en in Frankrijk maken ze sauce verte. De salsa verde waar wij het over hebben is de groene taco saus uit Mexico.

Mexicaanse Salsa Verde wordt gemaakt van tomatillo’s. Tomatillo’s lijken op tomaten, maar dat zijn ze niet. Al zijn ze wel familie van de tomaat. Ze smaken een beetje zuur en worden rauw gegeten of verwerkt in saus, zoals in de groene Mexicaanse taco saus.

LA751 Guacamole 94% UHP Authentic Pablo’s Choice 
LA140D Mexican Green Sauce

Optioneel wat chipotle

Wat is Salsa Verde?

Salsa verde is een populaire Mexicaanse saus die “groene saus” betekent. Het wordt traditioneel gemaakt van verse groene ingrediënten, meestal tomatillo (een groene tomaatachtige vrucht), groene chilipepers, ui, knoflook en verse kruiden zoals koriander en peterselie. Soms worden ook avocado of limoensap toegevoegd voor extra smaak en textuur.

Salsa verde heeft over het algemeen een frisse, pittige en enigszins zure smaak, en het wordt vaak geserveerd als bijgerecht, dipsaus, of als topping voor verschillende gerechten, zoals taco’s, enchiladas, gegrilde vis of kip. Het is een veelzijdige saus die een heerlijke smaak en kleur toevoegt aan Mexicaanse en andere Latijns-Amerikaanse gerechten.

Hoe maak je groene taco saus?

De Salsa Verde Taco saus die wij maken is met guacamole. Dat zorgt ervoor dat hij wat zachter en romiger is.  En daarmee goed te doseren is en zelfs in een spuitfles kan. De makkelijkste en snelste manier om groene taco saus te maken is door guacamole te mengen met de Carey Mexican Green Sauce. Dat is namelijk authentieke Mexicaanse Salsa Verde Taco Saus zoals ze in Mexico eten. Gemaakt met groene tomaten (tomatillo’s minstens 85%), chili, koriander, gejodeerd zout, uien, knoflook en olie.

Zelf Tomatillo Saus voor taco’s maken

Het kan zijn dat je deze saus helemaal zelf wil maken. Omdat je een kleinere hoeveelheid nodig hebt of omdat je het tof vindt dit te doen. Daar kunnen we helemaal inkomen. Daarom ook het recept om de groene taco saus zelf – from scratch – te maken:

5 tomatillo’s – LA145D Whole Tomatillo
bosje cilantro – fijngehakt
2 tenen knoflook
kwart ui
Jalapeño’s (naar smaak)
Zout
Olijfolie

Fruit de ui. Voeg de tomatillo’s en jalapeño’s toe en laat 5 minuten staan. Voeg dan de knoflook toe. 

Als de tomatillo’s een beetje bruin worden haal je de pan van het vuur en blend je alle ingrediënten tot een glad geheel.

Naar behoefte kan je water toevoegen zodat de saus wat dunner wordt. Lekker op steak bijvoorbeeld. Of je voegt wat guacamole toe wat de taco saus lekker romig maakt.

Waar kan je Tomatillo’s kopen?

Hartstikke leuk natuurlijk dat je nu een recept hebt waarmee je zelf tomatillo saus kan maken, maar waar kan je tomatillo’s kopen in Nederland? Wij kennen mensen die er zo dol op zijn dat ze deze vrucht in hun eigen tuin kweken, maar daar kan je geen volle zaak me voeden natuurlijk. 

Verse tomatillo’s zijn simpelweg lastig te krijgen. Daarom wordt er vaak voor gekozen ze te vervangen met groene tomaten. En eerlijk? Dat is gewoon niet hetzelfde. Dat moet je niet willen.

Daarom deze tip: de Whole Tomatillo van Carey, dat zijn tomatillo’s in blik