Oh wat is dit lekker, gemaakt van verse ingrediënten en ultiem als Mexicaanse dip voor tortilla chips of als taco saus. Salsa Roja, beter bekend als Mexican Red Sauce is fris, een beetje pittig, lekker nat en soms een beetje smoky. In dit artikel twee recepten: een smoky salsa roja en een mooie gladde taco saus.

Als je onze recepten hebt gelezen – en er misschien zelfs al een aantal van hebt gemaakt voor bij jou in de zaak – dan ben je onze Mexican Red Sauce al op meerdere taco’s tegengekomen. Deze saus is heerlijk op bijna elke taco. Wij vinden hem perfect op bijna elke taco met vlees zoals bijvoorbeeld de hardshell gringo taco.  

Wat is salsa roja?

Salsa roja is een populaire Mexicaanse saus, die “rode saus” betekent. In tegenstelling tot salsa verde, die groen van kleur is, wordt salsa roja gemaakt van rode tomaten en rode chilipepers. Het basisrecept voor salsa roja omvat meestal tomaten, rode pepers, ui, knoflook en specerijen zoals komijn en oregano. De mate van pittigheid kan variëren, afhankelijk van de gebruikte chilipepers.

Salsa roja heeft een robuuste en vaak pittige smaak. Het kan worden gebruikt als dipsaus voor tortillachips, als topping voor taco’s, burrito’s, tamales of andere Mexicaanse gerechten, of als ingrediënt in verschillende bereidingen. Net als salsa verde is salsa roja een veelzijdige saus die een essentieel onderdeel vormt van de Mexicaanse keuken en wordt gewaardeerd om zijn smaak en kruidigheid.

De lekkerste rode taco saus voor horeca

De Mexican Red Sauce die wij gebruiken is van Smoky Mountains. Deze ambachtelijke en authentieke Mexicaanse geïmporteerde tomatensalsa – gemaakt met tomaat, ui, koriander en jalapeño – ziet eruit en smaakt alsof je hem zelf in de keuken hebt gemaakt. Deze grove saus is heerlijk als dip, taco saus of saus on the side bij Mexicaanse gerechten. Hoewel we je de Rode Mexicaanse Saus van Smoky Mountains aanbevelen, weten wij ook dat er horecazaken zijn die juist zoiets als een Mexicaanse saus wel zelf willen maken. Daarom delen we twee recepten met je. Eentje voor een Smoky BBQ salsa en de ander voor een gladde Mexicaanse Taco Saus.

TIP: het is heel goed om je eigen sauzen te maken, het kan echt het verschil maken. Tegelijkertijd is het ook heel verstandig om een blik Mexican Red Sauce in huis te hebben. Voor als je net wat handen te kort hebt in de keuken of als je midden in het superdrukke zomerseizoen zit. Je kan dan nog steeds kwaliteit leveren, misschien juist meer, omdat je keukenstaf zich kan richten op andere taken.

Zo maak je Smoky Mexicaanse Salsa

Niets brengt de smaak van verse producten zo goed op niveau als vuur. Je weet wel de hitte van de plaat of grill. Waarmee je je pepers een beetje blakert en ze aan je hele taco saus een lichte smoky bbq smaak geven.

Rode en groene pepers
Ui
Tomaat
Knoflook
Koriander


Rooster de pepers, ui, tomaat en knoflook op de grill. Let erop dat ze niet te veel aanbranden terwijl ze gaar worden.

Snijd (of blend voor een gladde saus) de ingrediënten en voeg de koriander toe. Op smaak brengen met wat zout en klaar.

Gladde Salsa Roja

Waar de Mexican Red Sauce en Smoky BBQ Salsa Roja grove chunky sauzen zijn waar je de ingrediënten goed in ziet, is het soms veel handiger een gladde saus te gebruiken. Die je vanuit en spuitfles in een zigzag op de taco’s spuit bijvoorbeeld. Daarom hebben we het recept voor gladde tacosaus voor je.

En ook hier hebben we een hele mooie hoogwaardige convenience optie voor je. Namelijk de Salsa Picante van Smoky Mountains. Veel gladder dan de Mexican Red Sauce en in een handige fles. Vraag daar gerust een gratis sample van aan! 

Het recept voor de gladde taco saus is net even anders dan de smoky variant:


Rode en groene pepers
Tomaat
Ui
Knoflook
Koriander
Limoensap


Maak met de keukenmachine of blender een glad geheel van de tomaten, pepers, ui, knoflook en koriander. Voeg de limoensap en zout toe.

Verwarm in een pan tot je saus aan de kook is. 15 tot 20 minuten op laag vuur laten staan en klaar is je saus.